Steeds meer mannen worden gediagnosticeerd met een vorm van prostaatkanker die bij de meeste van hen niet tot klachten laat staan sterfte zal leiden. ‘Active surveillance’ (ook wel: ‘actieve observatie’ genoemd) is een nieuwe, conservatieve behandelingsstrategie die geschikt is voor dit soort patiënten. Het gaat om het uitstellen van invasieve therapie in de beginfase, terwijl door nauwlettend de ziekte te controleren invasieve behandeling soms voor jaren uitgesteld of dus zelfs vermeden kan worden.
Evidence-based criteria voor active surveillance zijn nog niet voorhanden. Zo bestaan er onduidelijkheden over de selectiecriteria voor mogelijke kandidaten en over de manier waarop patiënten moeten worden gevolgd zodat curatief ingrijpen nog mogelijk is.
Om bestaande vraagstukken rondom active surveillance te kunnen oplossen, is in augustus j.l. het Movember Global Action Plan 3 (GAP3) project gestart. GAP3 wordt uitgevoerd in 14 top-klinieken in Australië, Europa, UK, USA en Canada. Er zal een centrale database worden opgezet met hierin de data van circa 40% van de patiënten die wereldwijd onder actieve observatie staan. Het onderzoek heeft tot doel een wereldwijde consensus over de selectie en monitoring van mannen met lage risico prostaatkanker te creëren. Na twee jaar wordt een wereldwijde richtlijn gepubliceerd.
De Movember foundation is een organisatie die zich wereldwijd inzet om de gezondheid van mannen een nieuw gezicht te geven. Deze stichting is voor veel mensen bekend van Movember (een vermenging van het Engelse woord ‘moustache’ (snor) en “november”), een jaarlijks terugkerend evenement waarbij mannen gedurende de maand november hun snor laten staan.
De organisatie van Movember heeft het Erasmus MC uitgeroepen tot coördinator van het GAP3 project. Onder de leiding van prof. Dr. C.H. Bangma (hoofd van de afdeling Urologie) en Dr. M.J. Roobol wordt in het Movember project de waarde van active surveillance verder verkend en bepaald.
Heeft u vragen over dit initiatief dan kunt u contant opnemen met Sophie Bruinsma (s.m.bruinsma@erasmusmc). Meer informatie over de programma’s die door Movember worden ondersteund en over hoe u kunt zelf kunt doneren aan Movember, vindt u op de website www.movember.nl.