SWOP-Research

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Prostaatkanker Research (SWOP-Research) werd op 31 augustus 2006 opgericht en is statutair gevestigd te Rotterdam. Overeenkomstig haar doelstellingen steunt SWOP-Research kwalitatief hoogwaardig onderzoek naar kanker van de urinewegen, in het bijzonder onderzoek naar prostaatkanker.

De prostaat en prostaatkanker

De prostaat is een mannelijke klier ter grootte van een walnoot die rondom de urinebuis ligt, onder de blaas en naast de endeldarm. De prostaat bestaat o.a. uit klierbuisjes die prostaatvocht maken. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen met dit prostaatvocht naar buiten.
De drie meest voorkomende prostaatproblemen zijn: goedaardige vergroting van de prostaat, ontsteking van de prostaat en prostaatkanker.

De groei van cellen in ons lichaam wordt zorgvuldig gereguleerd. Wanneer cellen sterven, worden ze vervangen door nieuwe cellen. Kanker ontstaat wanneer cellen ongebreideld blijven doorgroeien. Wanneer dit in de prostaat gebeurt, is er sprake van prostaatkanker.
Wereldwijd wordt er per jaar bij meer dan 680.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. Op longkanker na is het de tweede meest voorkomende oorzaak van overlijden door kanker bij mannen in de Westerse wereld. Het voorkomen van prostaatkanker varieert over de hele wereld: er zijn veel minder gevallen van prostaatkanker in Zuid- en Oost-Azie dan in Europa en de Verenigde Staten. Mannen van Afrikaanse afkomst hebben een hoger risico op het ontwikkelen van de ziekte. De reden hiervan is onbekend.