Op 7 november 2018 promoveerde drs. Nuno Azevedo op zijn proefschift getiteld: ‘Prostate cancer early detection 2.0 – Prediction models and eHealth’. Azevedo was werkzaam als uroloog in Portugal en deed zijn promotieonderzoek onder leiding van Prof. Monique Roobol, bij de afdeling Urologie van het Erasmus MC.

De samenwerking tussen Azevedo en Roobol startte een aantal jaren eerder, toen Azevedo een congres in Lissabon bezocht waar ook Prof. Schröder aanwezig was. Azevedo is naast uroloog ook een IT-specialist en staat aan het roer van Ydeal, een IT-bedrijf eveneens gevestigd in Portugal. Schröder presenteerde destijds over de Prostaatwijzer en Azevedo bleek hierin geïnteresseerd. Er bloeide een mooie samenwerking op waarbij de kennis van Azevedo op het gebied van IT en prostaatkanker een ideale combinatie bleek.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het gebruik van risicostratificatiemodellen, zoals de Prostaatwijzer, en eHealth een centrale rol spelen in het proefschrift van Azevedo. Beide methoden kunnen worden ingezet om vroege opsporing van prostaatkanker verder te individualiseren en te verbeteren.