Van 16-18 augustus vond in Tampere, Finland een ceremonie plaats waar eredoctoraten aan gerenommeerde wetenschappers werden uitgereikt en nieuwe doctoren beëdigd. Deze ceremonie wordt in het Fins ook wel ‘Promootio’ genoemd. Het doel van de ceremonie is om de waarde van en respect voor onderzoek en onderwijs te benadrukken. De uitreiking vormt een belangrijke mijlpaal in de carrière van een academicus. Onderdeel van de ceremonie is de uitreiking van ‘the doctor’s hat’ en ‘the doctor’s sword’. De hoed symboliseert vrijheid en het betekent ook dat zijn drager recht heeft op burgerrechten in de republiek van de wetenschap. De vorm van de hoed is rond. Dit omdat de drager van de hoed duidelijke en natuurlijke antwoorden moet geven op de vragen die gesteld worden terwijl hij zich onthoudt van elke haaruitbarsting. Het zwaard symboliseert de waarheid. Daarmee is het een spiritueel wapen ter verdediging van de waarheid en het goede, die het resultaat zijn van de rigoureuze redenering van de onderzoeker.

Prof. Schröder kreeg voor zijn bijdrage aan de wetenschap in de vorm van de ERSPC studie een eredoctoraat uitgereikt van de ‘Faculty of Medicine and Life Sciences, University of Tampere’, inclusief de hoed en het zwaard. De ERSPC studie is een internationale studie waarbinnen de waarde van screening op prostaatkanker is onderzocht. Een aanzienlijk deel van de 162.243 studiedeelnemers heeft in Finland deelgenomen aan de studie. Dit heeft geleid tot een vruchtbare samenwerking tussen Prof. Teuvo Tammela, Professor of Surgery, University of Tampere en emeritus Prof. Schröder, Erasmus MC.