In augustus werd er een paper van Alberts, Roobol en collega’s gepubliceerd over de toegevoegde waarde van MRI binnen de Prostaatwijzer. Door toepassing van de Prostaatwijzer kunnen onnodige biopten worden voorkomen. Resultaten van studies zijn gepubliceerd in meerdere gerenommeerde tijdschriften, waaronder de European Urology.

In de huidige klinische praktijk wordt er steeds vaker eerst een MRI gedaan, voordat er wordt overgegaan tot het nemen van prostaatbiopten. Maar ook hier kan multivariabele risicostratificatie van toegevoegde waarde zijn in het voorkomen van onnodige biopten nadat een MRI is gedaan. Op basis van data van 504 niet-eerder gebiopteerde mannen en 457 eerder gebiopteerde mannen zijn wijzer 3 en 4 uitgebreid met leeftijd en de PI-RADS score. Gekeken werd hoe goed beide aangepaste modellen het risico op prostaatkanker en hoog-risico prostaatkanker konden voorspellen ten opzichte van de originele wijzers zonder leeftijd en de PI-RADS score. Statistische analyses toonden goede resultaten. Door het toepassen van wijzer 4 nadat een MRI is gedaan bij mannen die al eerder een biopt ondergingen, kan éénderde van de nog te nemen biopten worden voorkomen.