Op het Europese Urologen Congres (EAU) in Londen hield dr. Roobol een presentatie betreffende de in oktober 2016 gepubliceerde ProtecT studie in het New England Journal of Medicine. De ProtecT studie is een gerandomiseerde studie waar prostaatkankerpatiënten willekeurig (random) een behandeling kregen toegewezen, te weten een radicale prostatectomie (het verwijderen van de prostaat door een operatie), radiotherapie of active monitoring (een vorm van active surveillance). De onderzoekers van de ProtecT studie vonden dat nadat de deelnemers gemiddeld zo’n tien jaar werden gevolgd het percentage dat overleed aan prostaatkanker in alle drie de groepen erg laag was en dat er geen verschil tussen de groepen bestond. Echter waren er binnen de active monitoring groep wel iets meer mannen met uitgezaaide prostaatkanker in vergelijking tot de mannen in de radicale prostatectomie en radiotherapie groepen. Dit getoonde verschil tussen de groepen zou er voor kunnen zorgen dat bij gelijke geschiktheid er misschien eerder voor radicale prostatectomie of radiotherapie gekozen zou kunnen worden.

Dr. Roobol toonde met data van de ERSPC Rotterdam studie aan dat het volgen van active surveillance voor laag-risico prostaatkanker niet geassocieerd is met een hoger percentage uitgezaaide prostaatkanker in de active surveillance groep. Na 15-jaar follow-up had 96.9% van de mannen in de active surveillance groep, 96.6% van de mannen in de radiotherapie groep en 97.9% van de mannen in de radicale prostatectomie groep geen uitgezaaide prostaatkanker. Het aantal mannen dat aan prostaatkanker overleed was net als in de ProtecT studie in alle drie de groepen laag (97.2% voor de active surveillance groep, 97.5% voor de radiotherapie groep en 98.5% voor de radicale prostatectomie groep) en verschilde niet significant van elkaar. Hier werd aandacht aan besteed door de Renal&Urology News website.