Wijzer 3 en 4 van de Prostaatwijzer zijn in een nieuw jasje gestoken. Tot voor kort moest vooraf een besluit worden genomen welke wijzer te gebruiken. Nu zijn wijzer 3 en 4 verwerkt tot één beslisboom en kan deze wijzer worden gebruikt voor mannen die nog niet eerder een prostaatbiopsie ondergingen maar ook voor mannen die eerder gescreend werden en een biopsie ondergingen waarbij geen prostaatkanker werd gevonden. Gegevens ten aanzien van het prostaatvolume verkregen middels een TRUS of een DRE kunnen beiden worden ingevoerd. Het includeren van het prostaatvolume in de berekening maakt de inschatting van het risico op het vinden van (potentieel agressief) prostaatkanker aanzienlijk nauwkeuriger.

Het invoeren van de beschikbare data gebeurt voortaan stapsgewijs. Na iedere stap kan het risico op het vinden van (potentiaal agressief) prostaatkanker bij biopsie worden berekend. De draaiende schijven die eerder in beeld verschenen zijn vervangen door de beslisboom om zo de berekening en de grafische weergave hiervan efficiënter te maken.