Op dinsdag 19 april 2016 ontving Prof. Schröder uit de handen van Fritz Pleitgen voorzitter van de Duitse Krebshilfe de Deutsche Krebshilfe Preis voor zijn bijdrage aan het kankeronderzoek.

In de aanwezigheid van talrijke genodigden aanvaardde Prof. Schröder de award in het historische, oude stadhuis van Bonn. Als medeoprichter van de European Randomized study of Screening for Prostate Cancer (ERSPC) ontving Prof. Schröder deze award voor zijn jarenlange inzet en zijn belangrijke wetenschappelijke werk op het gebied van vroege opsporing van prostaatkanker en het belang van PSA-screening.

Zo toonde de ERSPC studie dat screening op prostaatkanker met behulp van de PSA-test leidde tot een 21% vermindering van het aantal mensen dat overleed aan prostaatkanker. Maar aan de andere kant bleek ook dat screening gepaard gaat met overdiagnose en overbehandeling. Invoering van een bevolkingsonderzoek is op dit moment dan ook niet reeel. Onderzoek richt zich nu dan ook onder andere op de hoe de kankers die meer geneigd zijn zich te ontwikkelen tot een agressievere vorm selectiever kunnen worden gediagnosticeerd. Werk voor de toekomstige generatie.

Voor nu feliciteren we Prof. Schröder graag met de toekenning van deze award voor zijn werk!