De maand ‘Movember’ stond ook dit jaar weer in het teken van het jaarlijks terugkerende snorrenevenement. Wereldwijd laten mannen (‘Mo Bros’) hun snor staan om bewustwording te creëren op het vlak van de mannelijke gezondheid en geld in te zamelen voor de Movember foundation. Ook dit jaar moesten de mannen van de afdeling Urologie er weer aan geloven.

Arnout Alberts, arts-onderzoeker aan de afdeling Urologie, heeft met zijn ‘belachelijke’ snor regelmatig de lachers op zijn hand. “Maar als je in het prostaatkanker onderzoek zit, ben je moreel verplicht om mee te doen aan Movember. Bovendien lijkt de snor zijn werk te doen: hij lokt regelmatig een discussie uit die dan weer een stukje bewustwording creëert.”

De Movember foundation is een organisatie die zich inzet om de gezondheid van mannen wereldwijd te bevorderen door onderzoek naar prostaatkanker en teelbalkanker te financieren. Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij Nederlandse mannen. Steeds meer mannen worden gediagnosticeerd met laag-risico prostaatkanker, waarvan zij mogelijk nooit klachten zouden krijgen. Deze mannen worden steeds vaker conservatief behandeld met een actief afwachtend beleid (Active surveillance) waarbij de ziekte nauwlettend wordt gecontroleerd. Op deze manier kan een invasieve behandeling, zoals een prostaatoperatie of bestralingen, worden uitgesteld of zelfs helemaal worden voorkomen.

Er bestaat nog geen wereldwijde consensus over de selectiecriteria waaraan mannen met laag-risico prostaatkanker moeten voldoen om in aanmerking te komen voor Active Surveillance. Ook is er nog geen consensus over het precieze opvolgschema. De organisatie van Movember heeft het Erasmus MC uitgeroepen tot coördinator van het Movember Global Action Plan (GAP) project. Met het GAP project wordt getracht antwoord te geven op bestaande vraagstukken rondom Active Surveillance. Sophie Bruinsma, onderzoeker aan de afdeling Urologie, coördineert dit project onder leiding van Prof. Dr. C.H. Bangma en Dr. M.J. Roobol. Het GAP project wordt in 19 top-klinieken uitgevoerd in Australië/Azië, Europa, UK, USA en Canada uit. Er zal een centrale database worden opgezet met hierin de data van de ruime meerderheid van de patiënten die wereldwijd onder active surveillance staan. Na twee jaar wordt een wereldwijde richtlijn gepubliceerd.

Meer informatie over de programma’s die door Movember worden ondersteund en over hoe u kunt zelf kunt doneren aan Movember, vindt u op de website www.movember.nl.

Voor vragen rondom het GAP-initiatief kunt u contact opnemen met Sophie Bruinsma: s.m.bruinsma@erasmusmc.nl.